18 februari : Amerikaanse rockgroep Kiss verschuilt zich achter make-up

In de voorronde van Eurosong 2014 dook de groep Day One op tussen de kandidaten. De leden van de band verscholen zich achter maskers en beantwoordden vragen van de jury steevast met alleen een ‘ja’ of een ‘neen’. Naast hun vrij geslaagde prestatie bleef echter dat grote vraagteken achter hun mysterieuze  identiteit mooi staan. Waar hebben we dat NOG gezien? Ja, bij de supergroep Kiss in de jaren ’70, natuurlijk! Die hebben zich jarenlang achter dikke lagen make-up verschuild. Wil je weten wanneer die jongens uiteindelijk hun maskers hebben afgegooid? Lees dan zeker verder en pik zo ook nog wat info mee over Bloody Mary en Robert Oppenheimer, want Print is Power grasduint voor jou in de geschiedenis op zoek naar opmerkelijke gebeurtenissen en personen.

Queen Mary I – Bloody Mary

1516: In Londen wordt Maria Tudor geboren als dochter van koning Hendrik VIII en zijn eerste echtgenote Catharina van Aragon. Zij kende een erg trieste jeugd : ze werd na de scheiding van haar ouders verbannen van het Hof en ze werd bestempeld als een bastaard.  Ze had nauwelijks contact met haar vader en na de onthoofding van Anna Boleyn, die nog een béétje medelijden toonde met de arme Mary, werd ze ook van haar moeder gescheiden. Mary bleef in het geheim haar geloof belijden en dat zou haar later haar bijnaam ‘de katholieke’ bezorgen. In 1553 kon Mary koningin worden, omdat ze bij het volk op veel sympathie kon rekenen, maar ze maakte wel de protestanten in haar land tot haar persoonlijke vijand. Ze wilde met de steun van haar neef Keizer Karel V het rooms-katholicisme opnieuw in Engeland installeren en door een huwelijk met de katholieke prins Filips II, zoon van Keizer Karel, zou ze dat nog beter kunnen bewerkstelligen. Filips zou dan koning van Engeland genoemd worden, zonder ‘persoonlijke’ macht te krijgen. Hij zou ook uitgesloten worden bij een eventuele ‘opvolging’. Ondanks groot verzet in het land huwde Mary toch met Filips in juli 1554 en werd ze ook koningin van Spanje.  Ze bleef haar wil doordrijven om het katholicisme te herinstalleren en voerde een bloedige vete tegen de protestanten. Daaraan heeft ze dan weer haar bijnaam Bloody Mary te danken. Door haar huwelijk met de Spaanse koning kwam ze ongewild in de eeuwige vete tussen Frankrijk en Spanje terecht. Filips wist haar bovendien  een oorlogsverklaring tegen Frankrijk af te dwingen in 1557. Zo zag ze daardoor de laatste bezittingen van Engeland in Frankrijk, nl. de stad Calais, verloren gaan. Er kwam geen troonopvolger : Filips verdween van het Engelse hof vanaf 1557, omdat hij Turkse katten te geselen had en blijkbaar kon Mary erg moeilijk zwanger worden. Ze overleed in 1558 aan een aandoening aan de hypofyse, kinderloos en eenzaam. Haar halfzus Elisabeth, de protestantse dochter van Anna Boleyn, zou haar opvolgen.

 

De typische ‘paddenstoel-wolk’ bij de ontploffing van een atoombom

1967:  In New Jersey overlijdt de Amerikaanse natuurkundige Robert Oppenheimer (1904-1967).  Hij zou de ‘vader’ van de atoombom worden. Hij werd wereldberoemd als directeur van het zogenaamde Manhattan-project, dat de basis legde voor de ontwikkeling van de atoomwapenindustrie nog tijdens WO II. Na de test van de eerste atoombom in de prairie in de omgeving van het Los Alamos-labo in 1945, kon de bom operationeel gemaakt worden voor ‘gebruik’. In dit geval :  de vernietiging van de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki in augustus 1945. Oppenheimer was erg geschokt dat de bom zoveel schade had toegebracht, dat hij zich sterk afkeerde tegen verder gebruik ervan in de toekomst. Hij zette zich in tegen de wapenwedloop met de Sovjet-Unie, tevergeefs weliswaar. Hij uitte zich in sterke politieke uitspraken en dat maakte hem niet geliefd bij politici en wetenschappers. Hij werd al sinds zijn deelname aan het Manhattan-project in het oog gehouden door de FBI en het leger en vanaf 1954 werd hij door president Eisenhower als ‘gevaarlijk’ beschouwd : er werd hem dan ook de toegang tot geheime documenten ontzegd. Hij bleef nog wel werken in de natuurkunde en hield nog steeds lezingen. In 1964 ontving hij vanwege president Lyndon Johnson eerherstel onder de vorm van de Enrico Fermi-prijs. Oppenheimer stierf aan de gevolgen van keelkanker in 1967.  Waarom Oppenheimer nooit een Nobelprijs heeft ontvangen, ondanks zijn inzet en briljante werk op natuurkundig gebied en terwijl zijn medewerkers aan het Manhattan-project (Fermi, Bethe, lawrens-ce, Dirac, Feynman en Rabi) er wél één mochten ontvangen, is vooralsnog onduidelijk.

1974 : De Amerikaanse formatie Kiss begint met de opnames voor hun debuutalbum. De band werd in 1972 opgericht door gitarist Paul Stanley en bassist Gene Simmons. Via advertenties wisten ze ook nog gitarist Ace Frehley en drummer Peter Criss te strikken. Ze speelden snoeiharde rock, maar met een glitterkantje :  ze verkleedden zich steevast als figuren uit  comics- en SF-verhalen en verscholen zich achter dikke lagen make-up die er als maskers uitzagen. Ze verwierven dan ook al snel faam vanwege hun spectaculaire stageshows. Tussen februari 1974 en april 1975 namen ze 3 albums op en toerden ze bijna non-stop doorheen de States met hun wervelende shows. Na het uitbrengen van het album ‘ALIVE ging ook Europa plat voor Kiss. Vooral het nummer ‘I was made for loving you, baby’ uit 1979 en van het album Dynasty, was een voltreffer. Er werd ook een hele merchandising opgezet rond hun personages : popjes en pakjes gingen vlotjes over de toonbank. In Amerika verloor Kiss echter stilaan zijn fans van het eerste uur, omdat ze op hun laatste LP voluit voor het commerciële gingen en een disco-sausje goten over hun rock-sound. Vanaf 1980 gingen sommige leden van de band hun eigen weg en in 1983 besloten Summers en Stanley met 2 nieuwe bandleden  hun ‘maskers’ letterlijk af te zetten, in de hoop de verkoopcijfers van het nieuwe album Light it up een boost te geven. Dat lukte aanvankelijk ook nog en ook de opvolger Animalize liep nog mee in de positieve flow. De daaropvolgende platen deden het echter heel wat minder goed en ook de bezetting van de band wisselde vanaf midden de jaren ’80 voortdurend. Nadien verdween Kiss haast in de anonimiteit. Ze duiken  alleen nog eens op in ‘lijstjes’ rond de jaarwisseling. (video)

 

 

In 1990 ging KISS met hun voormalige producer de studio in voor een nieuw album. Op dat moment werd bij Eric Carr hartkanker ontdekt. Aan de gevolgen van deze ziekte overleed hij in 1991. Hij werd vervangen door Eric Singer. In 1992 werd Revenge uitgebracht, dat het redelijk deed, maar het livealbum Alive III van de bijbehorende tournee kon niet tippen aan de voorgaande livealbums.

 

 

 

Plaats een reactie