7 januari : André van Duin lanceert De Dik Voor Mekaar Show – het lijdensverhaal van Catharina van Aragon

Je zal maar opgescheept zitten met een koninklijke echtgenoot die koste wat het kost een mannelijke troonopvolger wil. De arme Catharina van Aragon weet er alles van. Voor wie er klank en beeld bij wil, verwijzen we naar de tv-reeks The Tudors. Maar in de geschiedenisboekjes staat het natuurlijk niet zo kleurrijk vermeld! Ben je op zoek naar nog andere wetenswaardigheden? Print is Power grasduint voor jou in de geschiedenis op zoek naar opmerkelijke gebeurtenissen en personen. 

1536: In Engeland overlijdt Catharina van Aragon, de eerste vrouw van Koning Hendrik VIII. Catharina was een dochter van het streng-katholieke koningshuis van Spanje. Ze was koningin van Engeland van 1509 tot 1534. Oorspronkelijk huwde ze met Hendrik’s oudere broer, maar na diens dood werd ze, om haar aanzienlijke bruidsschat niet te verliezen, uitgehuwelijkt aan de toen 12-jarige Hendrik. Hij verzette zich echter tegen dit huwelijk, maar trouwde in 1509 dan toch met haar. We kennen Catharina’s lijdensweg via de tv-serie The Tudors, waar haar ‘onbekwaamheid om een mannelijke troonopvolger te voldragen’ extra in de verf wordt gezet. Enkel hun dochtertje Maria Tudor is uit deze verbintenis voortgekomen. Hendrik wordt zijn echtgenote ontrouw en na zijn kennismaking met intrigante Anna Boleyn, zocht hij 9 jaar lang naar een geldige oplossing om zich van Catharina ‘te ontdoen’. Omdat dispensatie van de paus uitblijft, verstoot hij zijn vrouw en laat hij de bisschop Thomas Cramner het huwelijk ontbinden. Zo bewerkstelligt hij de scheuring van Engeland en de Katholieke Kerk en staat niets hem nog in de weg om met Anna Boleyn te trouwen. Catharina weigert zich echter neer te leggen bij de scheiding en wordt verbannen van het Hof : ze brengt haar laatste jaren door in afgelegen kastelen, samen met haar dochter Mary, die door Hendrik als een ‘onwettig’ kind werd beschouwd. Ze overlijdt aan een vorm van kanker.

1745: Geboortedag van de Deense entomoloog Johann Christian Fabricius. Hij was een van de eerste en wellicht de grootste insectkundigen. Hij reisde een groot deel van Europa door om insecten te verzamelen en collecties te bestuderen. Zijn taxonomie verschilde van die van zijn voorgangers: hij klasseerde de insecten en variëteiten volgens hun monddelen en niet volgens hun vleugels.

Lourdes – de grot

1844: In Lourdes, Frankrijk, wordt Bernadette Soubirous geboren. Haar visioenen vormden de aanleiding voor het ontstaan van het bedevaartsoord ter ere van Maria. In 1858 krijgt ze een reeks visoenen, waarin Maria haar vraagt een kerk te laten bouwen en processies in te richten. Eerst werd het veertienjarige onderontwikkelde meisje niet geloofd, maar in 1862 concludeerde de bisschop van Tarbes dat de verschijningen een bovennatuurlijk karakter hadden. In 1866 treedt Bernadette in een klooster in en overlijdt er, amper 35 jaar oud. In 1933 wordt ze heilig verklaard. Vandaag is Lourdes nog steeds een druk bezocht bedevaartsoord.

1943: In New York overlijdt Nikola Tesla, één van de grootste ingenieurs en uitvinders aller tijden. Hij was van Servische oorsprong, maar emigreerde in 1884 naar Amerika. hij kwam er terecht in een bedrijf van Edison. Tesla is bij het grote publiek bekend als de uitvinder van de wisselstroomgenerator en – motor en van erg belangrijke componenten van ons huidig elektriciteitsnet. Tesla moest in Thomas Edison een grote rivaal erkennen : nadat Tesla een probleem voor Edison had kunnen oplossen, werd hem na afloop van de opdracht het beloofde geld niet uitbetaald. Andere verwezenlijkingen van Tesla zijn de transformator en de inductiemotor.

1948: Geboortedag van de Amerikaanse zanger Kenny Loggins. Hij had verschillende soft-rock hits in de jaren ’70. Zijn bekendste nummer is wellicht Whenever I call you Friend, dat in 1978 hoog genoteerd stond in Amerika en Europa. Je kent zeker ook de soundtrack van de film Foorloose en het prachtige This is it van zijn hand. Hij schreef ook voor andere artiesten, waaronder Michael McDonald. (video)

1953: De Amerikaanse president Truman kondigt aan dat wetenschappers een waterstofbom hebben ontwikkeld. In de praktijk is de H-bom een op kernsplijting gebaseerde atoombom, maar met een hogere temperatuur en hogere druk om de kernfusie tot stand te brengen. De zogenaamde paddenstoelwolk kan hoogtes bereiken tot 64 km.

1973: Op Radio Noordzee Internationaal, dat ook Vlaamse luisteraars had, is de eerste uitzending van de Abominabele Top 2000 te horen. De presentatie wordt verzorgd door André Van Duin, die hier het typetje Dikvoormekaar lanceert. Later dat jaar verhuist hij samen met co-presentator Ferry de Groot naar de NCRV, waar de Dikvoormekaarshow meteen een groot succes wordt. (video)

Ontwerp van Bill Belew voor Elvis Presley

2008: In Palm Springs, VS, overlijdt Bill Belew, die bekend staat als de ontwerper van de extravagante kostuums van Elvis Presley vanaf 1968. De meest opvallende details aan de kostuums waren de breed uitlopende broekspijpen, de jumpsuits versierd met juwelen en de hoog opstaande kraag. Hij ontwierp ook de outfits van o.a. Ella Fitzgerald, The Jacksons en Gloria Estefan. Belew is 76 jaar oud geworden.

 

 

Plaats een reactie