7 januari : Lijdensweg van Catharina van Aragon eindelijk afgelopen

Je zal maar opgescheept zitten met een familie die alleen in jou geïnteresseerd is als broedmachine en slechts uit is op een mannelijke troonopvolger. De arme Catharina van Aragon ondervond het aan den lijve. In de tv-serie ‘The Tudors’ krijg je een gekleurd beeld van haar leven, maar in de geschiedenisboekjes staat ze gelukkig ook nog op een andere manier vermeld! 

We kennen Catharina van Aragon als de onfortuinlijke eerste echtgenote van de beruchte Engelse koning Hendrik VIII. Haar levenswandel werd breed uitgesmeerd in de topserie ‘The Tudors’, waar haar ‘onbekwaamheid om een mannelijke troonopvolger te voldragen’ extra werd uitgediept. In de 16e eeuw was een prinses toch maar een onbeduidende pion op het Europese schaakbord en enkel een overvloedige bruidsschat en een horde mannelijke nakomelingen deed je in de geschiedenisboeken belanden. Maar Catharina heeft wel wat meer op haar conto!

Streng katholiek

Catharina van Aragon (1485-1536) was een dochter van het Spaanse koningspaar Ferdinand en Isabella. Ze werd opgevoed in een erg streng katholiek keurslijf en werd een vrome kwezel die goed kon borduren en naaien. Op haar derde was ze al voorbestemd om koningin te worden, doordat ze werd uitgehuwelijkt aan de Engelse kroonprins. In 1501, op haar 16de dus, trouwde ze met de troonopvolger Arthur. Maar het noodlot sloeg toe :  Catharina én Arthur kregen een ernstige infectie en Arthur overleefde die echter niet.

Daarop werd Catharina jarenlang in het ongewisse gehouden over haar lot, maar uiteindelijk toch uitgehuwelijkt aan Arthurs jongere broer  Hendrik,  om de aanzienlijke Spaanse bruidsschat niet te verliezen.  Hendrik verzette zich aanvankelijk tegen deze verbintenis, maar trouwde toch met haar in 1509, waarna ze koningin van Engeland werd.

Kwaaie tante

Met Hendrik VIII

Catharina werd door haar huwelijk met de troonopvolger in 1509 koningin van Engeland. In 1513 werd ze zelfs even regentes, omdat manlief persoonlijk een robbertje wilde gaan uitvechten met de Fransen. Aartsvijand Jacobus van Schotland zag de weg vrij om de troon van zijn aangetrouwde nicht te belagen en stuurde troepen naar het zuiden, naar de grens van zijn land.

Maar dat was buiten de waard gerekend! Catharina ontpopte zich tot een kwaaie tante : ze gaf orders aan haar generaals en marcheerde met een leger naar het noorden. Zij voerde een deel van de troepen aan in de Slag bij Flodden Field, op 9 september 1513. Ze versloeg de Schotten en de Schotse koning kwam bij dit treffen om het leven. Daarmee overtrof ze zelfs haar echtgenoot, die amper een handvol overwinningen op de Fransen kon voorleggen.

Troonopvolger

De troonopvolging was haast het belangrijkste aspect van de taak van de koningin. Bij elke zwangerschap werd Catharina streng bewaakt en gecontroleerd. Ze kreeg echter af te rekenen met verschillende miskramen en haar zoontje Henry, geboren in 1511, overleed al na 7 weken. Enkel de sterke Mary, geboren in 1516, overleefde. Hendrik eiste echter een mannelijke troonopvolger…

Na enige tijd werd Hendrik zijn vrouw ontrouw en na de kennismaking met de intrigante Anna Boleyn, zocht hij 9 jaar lang naar een geldige oplossing om zich van Catharina ‘te ontdoen’.

Mary Tudor

Omdat dispensatie van de paus uitbleef, verstootte hij zijn vrouw en liet hij de bisschop Thomas Cramner het huwelijk in 1533 ontbinden. Catharina verspeelde zo ook haar titel van koningin van Engeland.

In 1534 bewerkstelligde Hendrik de scheuring tussen Engeland en de Katholieke Kerk met de Act of Supremacy. Daarna stond niets hem nog in de weg om met Anna Boleyn te trouwen.

Geïsoleerd

Actrice Maria Doyle Kennedy in ‘The Tudors’

Catharina weigerde zich echter neer te leggen bij de scheiding en bracht haar zaak zelfs voor de rechtbank. Ze maakte echter geen schijn van kans, hoewel de vrome koningin erg geliefd was bij het volk. Ze werd  uiteindelijk samen met haar dochter Mary verbannen van het Hof.  Ze bracht haar laatste jaren door in afgelegen kastelen.

Na de ‘scheiding’ werd Mary trouwens door Hendrik als een ‘onwettig’ kind beschouwd. Hendrik hoopte hiermee zijn vrouw te breken, maar ze bleef echter tot de laatste snik haar brieven ondertekenen met “Catherine the Queen”.

Moegetergd en uitgeput overleed Catharina op 7 januari 1536 aan een vorm van kanker. Ze werd begraven als de Prinses van Wales, niet als de koningin van Engeland in Peterborough Cathedral.  Daar vind je ook haar eerder onbeduidende grafzerk.

 

 

Haar dochter Mary mocht niet aanwezig zijn op de begrafenis. Na de onthoofding van Anna Boleyn, Hendriks tweede vrouw, werd Mary echter weer in genade aangenomen, omdat ze na prinses Elisabeth de enige andere potentiële erfgename was… en die was pas drie jaar oud.

 

Levensverhaal van Catharina van Aragon

 

 

 

 

Plaats een reactie