19 augustus : Pan-Europese Picknick is voorbode van val Berlijnse Muur

Een picknick is altijd wel een fijne buitenactiviteit! Gepaard aan een ‘goed doel’ wordt dat evenement helemaal bijzonder. Op 19 augustus 1989 werd een vredespicknick gehouden aan de Hongaars-Oostenrijkse grens met als doel de grens tussen Oost en West tijdelijk te openen.

Op 19 augustus 1989 werd nabij de Oostenrijks-Hongaarse grens in het stadje Sopron een picknick gehouden. Het was een organisatie van Pan-Europese-Unie. De actie leidde uiteindelijk tot de val van het IJzeren Gordijn.

Pan-Europese -Unie

Grensovergang Oostenrijk-Hongarije

De organisatie van de picknick was in handen van de Pan-Europese-Unie, een Hongaarse vereniging met de Hongaarse kroonprins Otto van Habsburg-Lotharingen en Richard Coudenhove-Kalergi aan het hoofd. Zij werkten samen met 4 prominente leden van 4 Hongaarse oppositiepartijen : Het Democratisch Forum, De Vrije Democraten, de Burger-Unie en de Partij van Kleine Landbouwers. Ze ijverden ervoor om de grenzen tussen Oost en West eindelijk terug te openen.

Prikkeldraad doorgeknipt

In samenwerking met Oostenrijk werd besloten om op 19 augustus aan de grens in het stadje Sopron een picknick te houden en de grensovergang tussen beide landen een tijdje open te maken. Die overgang ligt op de weg tussen Sankt Margarethen im Burgenland en het Hongaarse Sopronkohida, nabij de stad Sopron.

 

Ter voorbereiding was op 27 juni al een symbolisch ‘gat’ in het grenshek gemaakt door de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alois Mock en zijn Hongaarse collega Gyula Hom.

 

Picknick

De grens is open!

Niet alleen via de grensovergang in Sopron was het mogelijk van Oost naar West te reizen gedurende 3 uren, maar ook de andere grote grensposten zouden opengemaakt worden.

Aanschuiven aan de grensovergang

Omdat in de aanloop naar de picknick er folders waren verspreid, raakten ook DDR-inwoners bekend met het evenement.

 

 

 

Hierover zei Erich Honecker, president van West-Duitsland, indertijd in The Daily Miror :” Habsburg verspreidde folders helemaal tot aan de Poolse grens en inviteerde Oost-Duitsers om als toerist deel te nemen aan de picknick. Als ze naar het evenement zouden komen, kregen ze geschenken onder de vorm van voedsel en Deutschmarks, voor ze werden overhaald de grens over te steken.”

 

En dat die foldercampagne succesvol was, getuigden de massaal aangekomen ‘toeristen’ uit de DDR, die angstig en tegelijkertijd hoopvol afwachtten of de grenzen wel degelijk zouden open gaan.

Meer dan 600 waagden zich naar de grens en vluchtten zo naar het Westen. Hongaarse grensbewakers ondernamen niets, want ze hadden de opdracht gekregen vrij verkeer toe te laten.

Permanente opening

Monument 

Vanaf 11 september 1989 werd de grens tussen Oostenrijk en Hongarije permanent geopend. Dat leidde tot een stroom ‘vluchtelingen’ van wel 70.000 DDR-inwoners die via Hongarije naar het Vrije Westen trokken.

Eindelijk vrij!

Enkele weken later zou de Muur van Berlijn vallen en werden àlle grenzen naar ex-Sovjet-satellietstaten geleidelijk aan geopend.

De ‘picknick’ werd gezien als een ‘mijlpaal’ in de aanzet naar de Duitse hereniging. Er is trouwens elk jaar een bijeenkomst aan de grenspost, nabij het gedenkteken van de kunstenaar Milkos Melocco.

 

 

Picknick van de Vrijheid

In 2009 bracht Angela Merkel een bezoek aan de picknickplek. Zij is zelf een ex-DDR-inwoonster en ze bedankte de Hongaarse autoriteiten 20 jaar na datum voor hun moed en vooruitziendheid.

 

 

 

 

Getuigenissen – in het Duits

 

 

Plaats een reactie