14 april : Berlijn wordt opnieuw de hoofdstad van Duitsland

Sinds WO II was Berlijn een verdeelde stad. De Muur liep er als een litteken doorheen en gaf de stad 2 gezichten. Op 14 april 1990 werd Berlijn opnieuw de hoofdstad, nu van het verenigde Duitsland.  Heeft de stad inmiddels haar oude glorie teruggevonden? We nemen ook afscheid van de populaire Nederlandse band Doe Maar.

Op 14 april 1984 gaf de populaire Nederlandse band Doe Maar een dubbel afscheidsconcert in de Maaspoort in Den Bosch. De Nederlandstalige popgroep, die invloeden van ska, punk en reggae combineerde tot de zogenaamde ‘Nederpop’, hield het na 6 jaar voor bekeken. De groep maakte enkele studioalbums en wisten met elke single de hoogste plaats in de hitparade te bereiken. Na het einde van hun loopbaan werden er nog een zevental verzamelalbums op de markt gebracht. Doe Maar kan beschouwd worden als de meest succesvolle Nederlandstalige groep.

De band werd opgericht in 1978 en bestond, na enkele personeelswisselingen, in zijn populairste periode uit zanger-bassist Hennie Vrienten, zanger-toetsenist Ernst Jansz, zanger-gitarist Jan Hendriks en drummer Jan Pijnenburg.

Op Pinkpop

Oorspronkelijk was Doe Maar een onderdeel van het rondtrekkende Festival of Fools en zongen ze voornamelijk Nederlandstalige feestmuziek. Na het aansluiten van Hennie Vrienten eind jaren ’70, werd er alleen nog ska, reggae en punk gespeeld. De groep had meteen haar muzikale weg gevonden, met Jansz en Vrienten als belangrijkste leveranciers van  succesnummers als ‘Is dit Alles’, ‘De Bom’, en ‘Doris Day’.

Hun start verliep echter nog moeizaam, omdat de platenmaatschappij hun album niet au sérieux nam. De single ‘Sinds een dag of twee – 32 jaar’ werd al op de radio gespeeld, terwijl de plaat nog niet te koop was. Het Nederlandse publiek viel echter massaal voor het nummer. Vanaf 1982 brak Doe Maar helemaal door met ‘Doris Day’ en wonnen ze verschillende muziekprijzen met hun werk. Ze waren ook de ‘opener’ op het prestigieuze Pinkpop-festival.

In november 1982 kwam de single ‘De Bom’ uit en belandde meteen op nummer 1. De bandleden stonden vanaf dan op elke magazine-cover en er ontstonden hysterische toestanden bij optredens van de band. Hun populariteit groeide uit naar ongeziene hoogten. Toen moest het in België allemaal nog beginnen : hun eerste albums werden pas begin 1983 in ons land uitgebracht en men liep storm voor hun eerste optredens. Omdat Jansz en Vrienten in Nederland en ook in België voortdurend in de roddelpers verschenen, werd een publiciteitsstop ingevoerd.

De groep begon in het najaar van 1983 te werken aan een vijfde album, maar na het uitbrengen van de plaat, werd op 20 februari 1984 beslist een punt te zetten achter de successtory. De meest doorslaggevende factor voor die beslissing was dat de bandleden moeite hadden met hun sterrenstatus. Op het dubbele afscheidsconcert in Den Bosch, op 14 april 1984, werden alle succesnummers nog eens gespeeld en verzameld op ‘5 jaar Doe Maar’. (video)

 

De Muur

Op 14 april 1990 kreeg de stad Berlijn haar oude status van hoofdstad van het verenigde Duitsland terug. Sinds WO II was de stad opgedeeld in een oostelijk en westelijk deel en de scheiding werd aangegeven met de Muur. Het oostelijke deel fungeerde toen als de hoofdstad van de DDR en het westelijke deel was een exclave van West-Duitsland. Door de opdeling kreeg de stad twee gezichten.

De metropool was immers voor WO II één van de belangrijkste culturele, politieke en wetenschappelijke centra geweest. Het was een stad waar je je niet zo gauw verveelde, wegens een groot aanbod van festivals, musea, tentoonstellingen en theaters. Het nachtleven bruiste er enorm. Bovendien was de stad een toonbeeld van de liberale levensstijl, de Zeitgeist met lage kosten, en  was ze één van de groenste steden in Europa.

Stadtschloss van Berlijn – 1900

Na de machtsgreep van Hitler in 1933 werd Berlijn de hoofdstad van het Derde Rijk. Het was Hitlers bedoeling om van de stad meteen ook de hoofdstad van het Germaanse Rijk dat hij voor ogen had te maken. In 1936 hadden in Berlijn de Zomerspelen plaats, het toppunt van propaganda. Toen in 1945 de Russische troepen de stad kwamen bevrijden, pleegde Hitler zelfmoord in zijn Berlijnse bunker op 30 april 1945. Door de vele bombardementen bij de Slag om Berlijn verdween de grandeur van deze prachtige stad.

Na WO II

Berlijn anno 1945

Na de Conferentie van Potsdam in 1945 werd de stad, net als de rest van Duitsland, opgedeeld in 4 sectoren : een Russische, een Amerikaanse, een Britse en een Franse. Zo werd de stad Berlijn het brandpunt van de Koude Oorlog, want ze lag immers pal in het midden van de Sovjet-bezettingszone. De Russen probeerden de stad in 1948 nog te annexeren en blokkeerden met dit doel de westelijke sectoren, zodat de goederentoevoer over land naar deze sectoren niet meer mogelijk was. De blokkade werd in mei 1949 opgeheven, nadat de Amerikanen een luchtbrug hadden in werking gesteld.

Checkpoint Charlie

In 1949 werd ook de Bondsrepubliek Duitsland opgericht, met hoofdstad Bonn. Dat was het startschot voor de DDR om in hun deel van Berlijn een communistische regering aan te stellen. Het westelijk deel van de stad werd zo een exclave en maakte deel uit van de BRD. Een vreemde en en bijna bi-polaire toestand. Steeds meer DDR-inwoners probeerden West-Berlijn te bereiken. De vluchtelingenstroom kon, alleen afgestopt worden door de bouw van de Muur in 1961, waardoor de stad compleet geïsoleerd werd. Overlopers werden genadeloos afgeschoten. Er waren wel enkele doorgangen gemaakt, zoals Checkpoint Charlie, om het voor westerse toeristen mogelijk te maken het oostelijke deel voor één dag te bezoeken. Legendarisch is het bezoek van de Amerikaanse president Kennedy, die op 26 juni 1963 de wereldberoemde uitspraak ‘Ich bin ein Berliner’ de wereld instuurde.

Stad met 2 gezichten

Toen in november 1989 ontevreden DDR-inwoners de Muur met de hand begonnen af te breken, werd de grens na jaren scheiding opnieuw opengesteld voor alle burgers. Op 3 oktober 1990 werd het nieuwe Duitsland opgericht, werd Oost en West-Berlijn samengevoegd en werd het meteen de nieuwe Bondshoofdstad. De regering zetelde ook vanaf 1999 opnieuw effectief in het Parlement van de oude Reichstag.

Oost-Berlijn had zich in de periode van de opdeling compleet anders ontwikkeld als de Westerse zijde. Dat werd na de val van de Muur maar eerst pijnlijk duidelijk. De gebouwen die tijdens de Slag om Berlijn in  1945  vernield waren, stonden er nog steeds zo bij, alsof de tijd was blijven stilstaan. Er waren ook arme wijken ontstaan, met inwoners van allerlei komaf. Vandaag telt berlijn meer dan 3 miljoen inwoners en wordt een poging ondernomen om de grandeur van weleer terug te halen.

 

Plaats een reactie